logo

Turn your PDF into a Booki and read it
everywhere on the internet, I-pad, or tablet!

dinsdag, 27 januari 2015 19:33

Vragen over payroll

Geschreven door 
Beoordeel deze publicatie
(0 stemmen)
Dat er veel veranderd is op de arbeidsmarkt ten opzichte van vroeger is niet nieuws. Wel komen hier misschien wel eens vragen bij kijken. Wanneer een werkgever je bijvoorbeeld wilt aannemen via een payrollbedrijf moet je eigenlijk wel op de hoogte zijn van het principe payrolling. In dit artikel worden een aantal vragen beantwoord met betrekking tot payrolling.

Wat is payroll?


Wanneer je payroll letterlijk vertaald vanuit het Engels betekent dit loonlijst. Wanneer je direct in dienst bent bij de werkgever sta je bij je werkgever op de loonlijst, wanneer je werkgever je heeft aangenomen via een payrollbedrijf sta je bij de payroller op de loonlijst. Je werkgever besteed de personeelsadministratie dan uit. Wanneer je aangenomen bent en je komt op de payroll te staan betekent dit dat het bedrijf waar je gesolliciteerd hebt het juridisch werkgeverschap uit handen heeft gegeven. Je staat op de loonlijst bij de payroller, maar je wordt uitgeleend aan het bedrijf waar je je werkzaamheden daadwerkelijk uitvoert.

Het klinkt als een ingewikkelde constructie, maar payrolling heeft voor de werkgever veel voordelen. Het geeft de mogelijkheid om flexibel personeel in de huren, de werkgever is namelijk niet verplicht om je na 3 contracten een vast contract aan te bieden. Er mogen wel 8 tot 12 contracten aangeboden worden in een periode van 4 jaar. Verder betaald de inlener alleen de daadwerkelijk gewerkte uren en de payroller is verantwoordelijk voor alle risico's rondom ziekte en ontslag.

Verschil tussen payroll en vaste dienst
Wanneer je werkzaam bent via een payrollbedrijf val je onder een andere CAO dan werknemers die direct bij het bedrijf in dienst zijn. Dit kan dus een groot verschil zijn in voorwaarden. Het salaris zou na 26 weken werken hetzelfde moeten zijn als collega's die direct bij het bedrijf in dienst zijn, hetzelfde geld voor overwerktoeslagen, ADV dagen en reiskosten.
De voor- en nadelen van payroll voor jou
Een voordeel van werken via payroll is dat de meeste payrollbedrijven de mogelijkheid tot een opleiding beter regelen dan wanneer je direct in dienst bent. De payroller is namelijk verplicht om een deel van de loonsom te besteden aan een opleiding, bedrijven bieden deze mogelijkheid vaak niet aan tijdelijk personeel.
De payroller is specialist op gebied van personeelsadministratie, daar waar andere bedrijven dit misschien zelf erbij doen. Het voordeel hiervan is dat je altijd je salaris en je loonstrook op tijd hebt.
Een nadeel van werken via payroll is dat je werkgever gemakkelijker van je af kan komen. Payroll maakt het opdrachtgevers gemakkelijker om tijdelijk personeel in dienst te nemen, een opdrachtgever mag zonder reden de werkzaamheden beëindigen voor de werknemer.
973 keer gelezen Laatst aangepast op dinsdag, 27 januari 2015 19:43

Schrijf een recensie:

(*) verplicht.