logo

Turn your PDF into a Booki and read it
everywhere on the internet, I-pad, or tablet!

vrijdag, 22 juni 2018 09:31

Productontwikkeling: van idee tot eindproduct

Geschreven door 
Beoordeel deze publicatie
(0 stemmen)
Je hebt een nieuw idee over een product dat je wilt laten ontwikkelen. Er moet nog flink wat gebeuren voordat dat eindproduct af is. Vaak is het idee goed, maar als het vervolgens niet goed gaat met de uitvoering wordt het natuurlijk een lastig verhaal. Bij productontwikkeling moet je aan ontzettend veel dingen denken en ondertussen zal je geduld moeten hebben. Als je bereidt bent om dit geduld op te brengen kun je een heel eind komen. In dit artikel bespreken we de verschillende fasen die bij productontwikkeling van toepassing zijn.

Het idee ontwerpen In eerste instantie moet je nagaan of je idee echt zo goed is als je denkt. Het idee moet getest worden door mensen die er verstand van hebben. Vervolgens ga je op zoek naar de juiste materialen. Wat heb je nodig om het product te maken? Je zult zien dat veel dingen net iets anders werken dan jij van te voren gedacht had. Eventueel is het slim om contact op te nemen met een matrijsmakerij wanneer het product van kunststof gemaakt wordt. Als je het eenmaal eens bent over het idee wordt het tijd om een prototype te ontwerpen. Daarover hieronder meer.

Een prototype in huis halen Voordat je kunt beginnen met het maken van een prototype zal je alle benodigde materialen in huis moeten halen. Je zult erachter komen dat dit best lastig kan zijn. Bepaalde materialen zijn lastig aan te komen en daarbij weet niet altijd zeker hoe geschikt het materiaal in de praktijk is. Het is raadzaam om verschillende soorten van het bouwmateriaal te kopen. Wanneer je bijvoorbeeld meerdere soorten kunststof uitprobeert weet je zeker dat je de beste kwaliteit krijgt. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je bewust kiest voor een goedkoper soort bouwmateriaal om het product goedkoop te houden.

Productontwikkeling in werking zetten Als je eenmaal tevreden bent over het prototype wordt het belangrijk dat je fabrikanten gaat benaderen. Dit is altijd een lastig proces, aangezien je tegelijkertijd niet teveel informatie over je product wilt delen wegens copyright. Wanneer je echt denkt een gat in de markt gevonden te hebben met een techniek die nog niet bestaat, is het slim om dit als plagiaat vast te leggen. Zo weet je zeker dat geen andere fabrikanten ermee vandoor kunnen gaan. De zoektocht naar een fabrikant kan best lastig zijn. Daarom raden we jou aan om vooral binnen je netwerk te kijken. Deze mensen ken je al en dus kun je een betere inschatting maken hoe een eventuele samenwerking zal zijn.

Bij productontwikkeling moet je goed nadenken of voor kunststof spuitgieten kiest. Het voordeel hiervan is dat het relatief goedkoop is en dat de mogelijkheden bijzonder groot zijn. Matrijzen zijn in alle vormen en maten verkrijgbaar of kun je op aanvraag laten maken. Deze vorm van productie is alleen interessant wanneer je in grote aantallen denkt. Lees hier meer over kunststof productie.
239 keer gelezen Laatst aangepast op vrijdag, 22 juni 2018 09:55

Schrijf een recensie:

(*) verplicht.